Skip to main content

SCULPTURAL WALL & CAMPUS ENTRY SCULPTURE

PUBLIC WORKS CAMPUS

Sculptural Wall & Campus Entry Sculpture to Public Works Campus
PUBLIC REVIEW AND INPUT

Design renderings of the proposed works of art for the Sculptural Wall (on the southern boundary of the campus along Cooley Road) and the smaller Campus Entry Sculpture at the main entrance to the Public Works Campus on Talus Place. The designs will be on display at the Downtown Bend Public Library and the Larkspur Community Center from July 26- August 6.

In 2007, City of Bend adopted a 1% for Art Program for city-owned construction projects to be dedicated to public art.

Community members of all ages are invited to review and provide input on the two finalist’s works of art mutually selected by representatives from the City of Bend, Bend City Council, Hennebery Eddy Architects and Art in Public Places.

Open the “Community Input” tab below. Submit your input plus any comments to our Selection Committee.

The two finalists are featured below. Open the various tabs within each section below to get more detailed information for each submission.

Find out more about Deschutes Passage
by Patrick Marold

Jump to this work of art!

Find out more about SWAY
by Aaron Stephan

Jump to this work of art!

 Share your input below!

title: DESCHUTES PASSAGE

by Patrick Marold


The sculptural wall is 12’ high, set on a concrete foundation wall to accommodate the change in grade. The southern entrance gate will carry the concept though to the adjacent section of screen wall, maintaining the implied course of the river that runs across the length of the wall. The Sculptural Wall runs along Cooley Road.

The second image is the proposed smaller Campus Entry Sculpture which envelopes pedestrians in a space of shadow and light. The sculpture compliments the overall campus architecture and from the roadway the two layers overlap each other creating a pattern of light and dark lines that shift as you move. The main entrance of the Public Works campus is on Talus Place.

  • 12′ height
  • Corten steel channel beams
  • View a detailed Poster
View Video

Notes & Inspiration (English)


Deschutes Passage

Corten Steel Beams

 

The Deschutes Passage Sculptural Wall concept introduces a structural array of canted vertical beams that embody the contour of the Deschutes River within the linear arrangement of steel. The meandering line that represents the river’s passage through Bend, is visible through light and shadow, subtly fading in and out of the viewers perspective as they pass the screen wall.

This concept represents the natural conditions of the landscape and water shed that defines much of the qualities of the region and continues to support the vitality of Bend and surrounding areas. The visual transience of the sculptural line implies the delicate ecology of the river and the landscape in central Oregon. The permeability of the volcanic geology and the watershed that feeds the Deschutes River are translated into the visual affects of the screen wall concept. The varying qualities of the wall’s transparency and the meandering line of the the river responds the viewer’s orientation and perspective as they move past. This is a concept that changes with the angles of sunlight throughout the days and seasons, and the high desert changes in precipitation and vegetation will activate a range of dynamic qualities in the wall.

The Campus Entry Sculpture continues the format of the screen wall, and envelopes the pedestrians in a space of transitioning shadow and light. From the roadway, the two layers overlap each other and produce a moire affect in their alignment. This compliment to the entrance and campus architecture is visually anchored in the landscape and is sculpturally bound through scale and light with the surroundings. Both components are entirely constructed of cor-ten steel channel beams.

The meandering line of the Deschutes river is produced with calibrated penetrations, aligned and scaled to collectively reveal the continuous flow that meanders through the horizontal progression of the wall. Each joint is welded and the construction of the screen wall easily adapts to design developments with the campus and it’s perimeter. The wall is 12’ high, set on a concrete foundation wall to accommodate the change in grade.

Final dimensions and specific composition will be determined in collaboration with the design and construction team. The southern entrance gate will carry the concept though to the adjacent section of screen wall, maintaining the implied course of the river that runs across the length of the wall.

Más información en Español


Title in español here

Made of these materials in Español here

 

Begin your text in  Español here. Use colored subheads or highlights to make it more interesting:  El diseño del edificio de la sede de Obras Públicas refleja las características geológicas del desierto, con una paleta de materiales que complementa el paisaje. En comparación, la obra de arte que proponemos actúa como un núcleo vibrante y audaz, un interior fundido y cristalino que le da energía a la sede. Se ha colocado estratégicamente para que sea visible desde la zona de entrega exterior y causa curiosidad desde el primer momento.

Nuestro objetivo es contrarrestar la invisibilidad de las obras públicas, muchas de las cuales son subterráneas, están ocultas en el interior o simplemente se dan por sentadas. De manera visual y en sutil relieve, la pieza describe la inmensa red de infraestructuras de la que depende la ciudad. Durante nuestras visitas a las instalaciones de Obras Públicas, nos llamó la atención el gran volumen de componentes hechos visibles: tuberías, varillas, anillos, conexiones, juntas, válvulas, tuercas, pernos, cables, correas, cojinetes. A través de su forma y ensamblaje, cada componente indica el rendimiento de un sistema más amplio.

Nuestra propuesta intenta hacer visible esta vasta red interconectada. No es un diagrama preciso de cómo funciona el sistema, sino más bien una visión fantástica e imposible de su tamaño y características. Subiendo por la pared de dos pisos del vestíbulo hasta el tercer piso, representa una sección abierta a través de la ciudad, dejando al descubierto los sistemas subterráneos de agua y alcantarillado, para pasar después a la superficie y al paisaje urbano. Desde la planta baja, los visitantes verán una perspectiva profunda desde abajo, mirando hacia la superficie. En el vestíbulo del tercer piso, esta vista se invierte, vista desde arriba con el horizonte a lo lejos. En la terraza, los detalles ampliados aumentan las complejas conexiones de las tuberías, haciéndolas más visibles desde distintos puntos alrededor del edificio.

La pieza se compone de dos capas, creando una profundidad que activa la imagen a medida que uno se desplaza por el espacio. Fabricada en acero inoxidable N.º 6 cortado con láser, la obra es resistente. El acero está totalmente oculto por una imagen impresa que crea una materialidad aplicada, vibrante, pero que permite ver el muro de concreto que está detrás. La porosidad de las planchas de acero complementa la paleta de colores impresa. La iluminación LED incrustada en la parte exterior ilumina la terraza, convierte la obra de arte en un faro visible desde toda la sede.

De este modo, nuestra instalación celebra las novedades invisibles que mantienen el flujo de la ciudad, que transforman lo invisible en una red luminosa que celebra el trabajo oculto de las obras públicas de Bend.

Community Input

If you’d like to see this entry chosen for the Sculptural Wall & Campus Entrance Sculpture of the new Public Works Campus, please provide your Public Input here!

Deschutes Passage - Campus Entrance Sculpture by Marold
Deschutes Passage - Campus Entrance Sculpture by Stephan

title: SWAY

by Aaron Stephan


The project appears to be composed of standard ONE WAY street signs arrayed in organic spiraling patterns that spread across the length of the site. Throughout the artwork, individual signs become progressively larger as they move toward the perimeter and are mounted at increasingly acute angles as they move toward the center.  This gives an exaggerated illusion of depth. The Sculptural Wall runs along Cooley Road.

The second image is the proposed Campus Entry Sculpture. The signs will be arranged in a burst of energy representing the central and important functions of the Public Works department and serves as an energic welcome-point to the campus. The main entrance of the Public Works campus is on Talus Place.

    • 12’ height
    • Refractive film on aluminum blank signs
      with a Corten steel support structure
    • View detailed Poster
View Video

Notes & Inspiration (English)


SWAY

Corten and refractive film on aluminum sign blanks

 

Inspiration

Sway is inspired by standard municipal signs. These signs can be found just about anywhere: on the side of the road, in parking lots, or in parks. They usually restrict – instructing us where to stop, defining private property, and where to turn. Sway turns this mode of communication is on its head. In this project, street signs become expansive and open avenues of thought that represent Bend’s vibrant energy in an upbeat and humorous tone.

Sculptural Wall

At first glance, Sway appears to be composed of standard ONE WAY street signs arrayed in organic spiraling patterns that spread across the length of the site. They undulate in and out of each other reflecting the surrounding landscape of swept brush and Juniper. But these signs are unique. They present expansive variations on the restrictive original – taking on myriad iterations including SOMEWAY, BOTH WAYS, UNDERWAY, and MILKYWAY. Combined, the signs compose a field of distinct individual directions that speak to the diversity of the community and the balanced fundamentals of Bend’s Public Works Department. In this way, Sway compliments the highly unique surrounding landscape and acts as a bridge between Bend’s community and the important works of the Public Works Department.

Throughout the artwork, individual signs become progressively larger as they move toward the perimeter and are mounted at increasingly acute angles as they move toward the center. This gives an exaggerated illusion of depth. This results in a constantly changing visual as you move along the site adding depth and inviting the passerby into the work for further exploration.

Campus Entry Sculpture

The campus entry sculpture at the North Entry/Exit of the campus consists of similar altered ONEWAY street signs. These are arranged in a central burst of action to represent the central and crucial function of Bend’s Public Works Department.

This dynamic array will serve as an exciting and energetic welcome point to the campus.

Más información en Español


Title in español here

Made of these materials in Español here

 

Begin your text in  Español here. Use colored subheads or highlights to make it more interesting:  ..debe su nombre a la curva (bend) del río Deschutes, donde los primeros habitantes establecieron un cruce navegable. A lo largo de los años, el río fue represado para suministrar energía y crear una vía para hacer flotar troncos hacia los molinos. Se excavaron canales para distribuir agua a las tierras de cultivo y se perforaron pozos en el acuífero. La mayor parte del agua potable de Bend procede de manantiales de la cuenca de Bridge Creek.

Sin duda, el agua desempeña un papel importante en Bend. Me he inspirado en este sistema de agua y en los mapas que ayudan a ilustrarlo. ¿Y si estos mapas se tejieran en un tapiz para la sede de Obras Públicas de Bend?

Esa es mi propuesta.. En los vestíbulos del primer y tercer piso colgaría un tapiz de 42 pies (unos 12 metros) de alto (en dos secciones), que ilustraría el curso del río Deschutes desde las cataratas Benham, pasando por Bend, hasta la futura sede de Obras Públicas. Para la Terraza, colgaría otro tapiz que mostrara la cuenca que alimenta la tubería de Bridge Creek.

Muchos de mis proyectos artísticos anteriores utilizan materiales reciclados y reutilizados. Me alegró enterarme de que los arquitectos y el personal del Departamento de Obras Públicas comparten la creencia en las tres erres: Reducir, Reutilizar y Reciclar. Durante nuestra visita a las instalaciones vi una gran variedad de materiales que podrían incluirse en la obra de arte.

Propongo fabricar mis Water Tapestries (Tapices de Agua) con las señales de tráfico de aluminio desechadas por la ciudad. Sus colores y gráficos crean un interesante mosaico y sus superficies de lámina prismática proporcionan un brillo sorprendente para la iluminación nocturna. Colgando detrás de estos fragmentos de señales, propongo una cortina de placas de acero inoxidable con acabado espejo. Estos espejos le añadirán una misteriosa profundidad a la obra de arte. El ligero movimiento del aire en el vestíbulo creará un suave centelleo, la ilusión de que el agua fluye bajo la superficie.

Community Input

If you’d like to see this entry chosen for the Sculptural Wall & Campus Entrance Sculpture of the new Public Works Campus, please provide your Public Input here!

©2024 Art in Public Places . Bend, Oregon